Máte pred sebou hektický deň, ale chýba vám energia? Riešením sú 100% šťavy z ovocia a zeleniny. Dodajú vám silu, aby ste zvládli aj náročnejšie úlohy, a sú ľahko stráviteľné. Pri ich pití však platia isté pravidlá.

Pitie štiav má mnoho výhod. Prvou je jednoznačne množstvo vitamínov, ktoré svojmu telu doprajete prostredníctvom tejto tekutiny. Ďalšou je takmer okamžitý prílev energie vďaka vyššiemu obsahu cukru. Práve ten je však dôvodom, prečo to s dennou dávkou ovocnej a zeleninovej šťavy netreba preháňať.

Šťavy aj pre deti

Ovocné šťavy by ste mali piť hlavne dopoludnia, zeleninové pokojne aj popoludní, oboje však v menších dávkach. Pohár 100% šťavy je postačujúci ako náhrada jednej z piatich odporúčaných denných dávok ovocia a zeleniny. Deťom ovocné šťavy rozrieďte vodou v pomere 1:1, budú tak pre ne jednoduchšie stráviteľné. Ak vám pitie 100% štiav spôsobuje pálenie záhy, nemusíte sa ich hneď vzdať. Jednoducho si ich rozrieďte alebo zvoľte čisto zeleninové šťavy.

Ako spoznať kvalitnú šťavu z ovocia a zeleniny?

Nie je šťava ako šťava. Tú naozaj kvalitnú hľadajte v chladiacich boxoch a u overených, lokálnych výrobcov. Nezabudnite tiež na čítanie etikiet. Siahnite vždy po šťave s označením 100% šťava lisovaná za studena. Takýmto spôsobom úpravy sa v šťave zachová najviac vitamínov. 100% šťavy lisované za studena navyše na rozdiel od koncentrátov neobsahujú žiadne konzervačné látky ani farbivá či pridaný cukor.

100% šťava BIO Arónia

 

Lisovaná šťava nie je koncentrát

Pod označením 100% šťava môžete v obchodoch nájsť 2 druhy výrobkov: lisované šťavy a šťavy z koncentrátu. Rozdiel medzi nimi je v spôsobe úpravy tekutiny. Lisované šťavy sú do nádob plnené po odšťavení a ich trvanlivosť sa dosahuje šetrnou pasterizáciou (trvá len niekoľko sekúnd).

Koncentrované šťavy sa vyrábajú

Po odšťavení ovocia a zeleniny sa varením zredukuje množstvo vody, čím vznikne hustá hmota. Tá sa následne prevezie do továrne, kde sa do nej vmieša voda. Doplniť sa musia aj vitamíny stratené pri tepelnej úprave a tiež arómu, cukry a  konzervačné látky. Až potom prichádza na rad klasická pasterizácia (trvá niekoľko minút pri vysokej teplote) a plnenie do obalov.

Ktorú šťavu si vybrať?

Na trhu dnes nájdete pestrú ponuku lisovaných štiav z ovocia, zeleniny alebo ich kombinácií. Záleží na vašej chuti, či preferujete sladké alebo kyslejšie nápoje. Rozhodne však odporúčame vyskúšať šťavu z arónie. Po našom sa nazýva aj jarabina čierna a je považovaná za superplodinu s množstvom pozitívnych účinkov.

Obsahuje bioflavonoidy, teda prírodné antioxidanty, vysoké množstvo vitamínov C, B a tiež jódu. Navyše sa pestuje u nás, na východnom Slovensku v rámci ekologického hospodárstva. Predáva sa pod značkou Zamio a dostupná je ako čistá 100% bio aróniová
šťava
, ako duo arónia – jablko alebo trio arónia – rakytník – jablko. Objednať si ju môžete na stránke Zamio

 

100% šťava BIO Arónia